Artúrs 2014.03.14. 21:08

Mária siralom

Mt0.jpg

A Felső piactér (ma Battyhány tér) közepén az 1724-es a pestisjárványt követően még azévben Mária-oszlopot állítottak fogadalomból. A szoborcsoportot Hörger Antal szobrász készítette. Az oszlopon álló Mária alakját Nepomuki Szent János és Sziénai Szent Katalin szobrai keretezték, a kompozíció mellékalakjai: Ahasvérus, amint Eszternek nyújtja a jogart (Esz 2,17); Noé bárkája, felette galamb; szent Illés próféta, továbbá egy ferences szerzetes, aki kezében könyvet tartott szűz Mária szeplőtelen fogantatására utaló bibliai idézetekkel.  

A szoborcsoport még negyed századot sem ért meg, már 1747-re annyira elmálott, hogy le kellett bontani. Gronauer Anna 250 forintos adományából és egyéb adakozásokból építették fel újra 1749-ben, immár egyszerűbb formában, mellékalakok nélkül.

1834-ben áthejezték az akkori Irma (ma Mária) térre, mivel az eredeti hején katonai őrház épült.

A második világháború idején erősen megrongálódott, lezuhant és összetört. Még 1955-ben is a talapzata mellett hevert.

2003-ban díszvilágítást kapott.

Nagy örömünkre, a tavaji év végén hozzáfogtak a Mária tér felújításához. Feltörték az aszfaltot az utcákon és járdákon, virágföldet hoztak, szegéjkövet raktak, burkoltak... Lássuk mijen lett:

Mt4.jpg

Átépítés előtt

Mt5.jpg

Átépítés után

A fejlesztés apropóját az adta, hogy megszüntették a Donáti és Batthány utcát összekötő teljesen felesleges kb. 20 méteres útszakaszt. A beszorított szobor így területhez jutott, egységes tér jöhetett volna létre, közvetlen összekapcsolódva a mellette lévő parkkal, játszótérrel.

Ehejett azonban a felszabaduló területekre magasított virágágyásokat építettek, a park felé megmaradó magas sövénnyel, fémkerítéssel lezárva.

Hiába a Kormány, Főváros, Budavár azonos párti vezetése, úgy látszik nincs elég erő a Víziváros egységes arculatának kidolgozására és annak alapján való fejlesztésére. (Például meddig fogják még a kerületben a járdákat aszfaltozni?)

Mt6.jpg

Kézenfekvő lett volna a Batthány utcából lezúduló forgalom átvezetése a Fazekas utcára, így az alsó rész sétáló övezetté válhatott volna. Ám ijen jelentősebb átalakításokról egyelőre nem álmodhatunk, úgyhogy elemzésünknek nem tárgya a tranzit autóforgalom elmaradt korlátozása a Batthány és a Donáti utcában.

Mt1.jpg

Viszont így - védendő az iskola bejáratát - a biztonság kedvéért közlekedésitábla-orgiát rendeznek. De a tervezőknek a zebrát jelző villogó lámpákkal erősített táblaerdő sem volt elég: a biztonság fokozására egy napelemes világító sebességmérőt is beállítottak, két, a múlt rendszerből itt felejtett villanyoszlop közé, ha esetleg nem volna áram, de süt a nap. Igazi "kültelki feeling". (A villanyoszlopok lefestését ígérik, amitől ugyan nem lesznek szebbek, de legalább festékesek.)

Mt2.jpg

Mi lett volna a megoldás? A tér bejáratánál lévő közleklámpától - ami úgyis megállítja a forgalmat - az Iskola utcáig 30-as övezet, emelt pája burkolatváltással. (Ahogy a várbazár előtt épp most készül.)

A parkban a kutyafuttatót (hejesen) megszüntették, így a játszótér területe megduplázódott. Érdemes volna átgondolni, hogy az ijen gyerek-ketrecek mellett/hejett, többgenerációs sport/játszó parkok épüljenek, ahol a szülő a gyermekével közösen tud mozogni/játszani. Persze erősen kérdéses, hogy játszótérnek, és nem parknak kellene-e a Mária tér mellett lennie. Sajnálatos, hogy a szobrot elzárták a gyermekektől, a gyermekeket meg szent Máriától.

A szobor előtt ugyan meghagyták a padot a rendszeresen ott imádkozó, mécsest gyújtó, virágot hozó embereknek - de ferdére építették vissza, hogy kellően kényelmetlen legyen, ne időzzünk ott sokat.

Mt3.jpg

 Csak libasorban, csatornafedelen át...

Volt egy eséj, hogy létrejöjjön a vár alatt egy kis városi tér, piazza. Ehejett okos tervezéssel sikerült minden térre vezető gyalogútvonalat tovább vinni ugyanojan szűken, ahogyan volt, hogy senkinek se legyen kedve hosszabban ott tartózkodni. Az emberek ugyanúgy egymás után botorkálnak, mint az odavezető szűk járdákon. A járda közepére hejezett közlekedési tábláról, piros tűzcsapról, buszmegállóról már ne is beszéljünk. Így nem lett találkozóhej a Mária tér.

Makovecz Imrétől hallottuk, hogy a komcsik féltek a spontán gyülekező emberektől, ezért szerették a tereket beépíteni térdig érő virágágyásokkal, nehogy ott valakinek is eszébe jusson megállni. 24 évvel a rendszerváltás után az egyik legpolgáribb kerületben sikerült ezt a tervezési filozófiát hibátlanul bemutatni.

Címkék:Budavár Víziváros Mária tér Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://batthy.blog.hu/api/trackback/id/tr585860778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása