Artúrs 2014.03.20. 14:30

NGK fertőzés Budapesten

Budapesten terjed egy alattomos fertőzés, a Nemzeti Gödör Kór (továbbiakban NGK).

Nevének eredete

NGK a rendszerváltás utáni első és eddigi legbrutálisabb pusztításáról kapta a nevét. Az Erzsébet téren létrehozott egy sebet, Nemzeti Gödörnek hívják.

Előfordulás

A város kiemelt pontjai.

Tünete

Békeidőben sok pénzért föld alá kerülnek ojan funkciók, amejeknek ott csak szükségmegoldásként (például háború alatt) lenne hejük.

Elterjedése

Az Erzsébet téren maradt szerkezetkész méjgarázs kulturális és vendéglátó funkciót kapott. Bírálatában Schneller István akkori főépítész a győztes tervet így dícsérte: "Nagyon visszafogott, tehát kevés eszközzel, jó felszíni megoldásokkal alakít ki a Deák tér - Erzsébet tér együttesbe teljesen belesimuló közteret." A Firka Építész Stúdió tervei szerint, Fővárosunk szívében egy, a teret uraló gödör létesült, a város legnagyobb lépcsőjével, amej a méjbe visz. Ezzel pontosan szimbolizálja a Demszky-korszak építészeti, értékrendbeli iránytévesztését.

godor.jpgAz "NG"

Az NGK terjedését a Duna sem tudta megállítani, így a Budai Várban is megjelent az Erzsébet téri kistestvére.

vari_godor.jpgHiányozna, ha nem lenne a Sándor palota előtti téren

Akadájtalan terjedését a Hősök terén öntudatlanul állították meg, mielőtt fertőzött volna. A Karácsony Tamás jegyezte győztes terv a Szépművészeti Múzeum főlépcsőjének megbontásával akart a tér alá jutni. Ebből nagy botrány lett és végül nem valósult meg. Pedig a tervezőknek igazuk volt, amikor természetesnek vélték megoldásuk, hiszen a Hősök tere alatt létrehozandó hatalmas komplexum megérdemelt egy ekkora reprezentációjú bejáratot. Az más kérdés, - NGK mentesen felfoghatatlan - hogy kerülhetnek ojan minőségű terek le a gödörbe. Miért lenne jó a tér alatt étkeznünk, kiállításokat nézegetni, múzeumpedagógiai programokban részt venni és pincében örülni az oda beszűrödő napfénynek. Karácsony a szűkkörű pájázatra beadott munkájában Lili múzeumi naplójának bárgyú történetével nyerte meg a gödrészeti bizottságot. Részlet belőle: “Azt hallottam egy ismerősömtől, hogy a Szépművészeti új pincéjében jól főznek és igazán kellemes a hely, hogy odalenn – dacára a mélységnek – sok a fény és az oszloprendek meg a timpanonok uralják a látványt.”

szepmu_godor.jpgLili ide jött volna randizni

Sajnos azóta újra erőre kapott az NGK és a Kossuth téren hamarosan látogatható lesz pusztítása. Láthatóvá téve, hogy a balliberális elit bukásával a kór továbbra is burjánzik. Tima Zoltán építész által készült tervek alapján a látogatóknak a tér alatt kell majd várakozni, ott kávézhatnak, kiállítást nézhetnek, majd onnan alagúton keresztül léphetnek az Országházba, ahogy egyébként a képviselőink is a föld alatt surrannak majd az épületbe. A 'haza házának' 27 kapuja közül egyik sem találtatott alkalmasnak, hogy az eredeti tervezői szándék szerint táruljon fel az épület!

A Parlament északi szárnyában újra megnyílik az egykor nagysikerű Országgyűlési Múzeum. Valamikor 24 terme elfért az épület földszintjén és első emeletén, úgy, hogy még működött a Felsőház is. Új (NGK) heje - nyilván kitalálják: az épület alatt, illetve a belső udvar alatt...

parlamenti_godor.jpgBal oldalt: erre az út a Parlamentbe; Jobb oldalt: a Kávézó gödör

Sőt, az NGK már a Városligetet is veszéjezteti. A Városliget+ nevű projektet jegyző társaság - megmámorosodva az NGK-tól - meglehetősen agresszíven képviseli koncepcióját, miszerint föld alá rakná a Néprajzi Múzeumot és még egy sor országos jelentőségű gyűjteményt. A múlt rendszerben még a főváros Városrendezési Osztályát vezető, tervtanácsi “örökös” tag, rendszerváltás után SZDSZ-es képviselő Eltér István vezeti ezt a “független szakértő” lobbyt, amej például a Nemzeti Galériát és ragyogó gyűjteményének “méltó hejét” a Hősök tere mellett a tér alatt gondolja megtalálni.

varosligetplusz.jpgA gigantikus pince beépítési vonala

Felsorolásunk közel sem teljes, csak néhány különösen fájó példája az alattomos NGK pusztításának.

Kialakulása

Ezt a furcsa kórt megrendelők és építészek terjesztik pártállástól, kormányoktól, világnézettől, életkortól, szemszíntől függetlenül. Hordozói ellenállhatatlan vágyat éreznek, hogy a város legértékesebb pontjai alá álmodják kincseinket, magukat és mindannyiunkat.

Kórokozója

Önbizalomhiány, bizonytalanság, provincializmus, elmaradottság érzés, a múlttal való görcsös szakítás kényszere, eldeformálódott értékrend.

Felismerése

Sajnos nagyon egyszerű. Ezekhez a föld alatti jukakhoz nagyon trendi, túlméretezett lejáratok épülnek, azt hangsújozva, hogy a város legszebb pontjain a föld alatt mij' csodálatos és 'kortárs'.

Kezelése

Gödrökbe csak az odavaló mellékfunkciók telepítése (raktárak, wc-k, garázsok, gépházak,...), valamint ezek jelentőségéhez megfelelően méretezett felszíni kapcsolatok építése.

Megelőzése

Ojan döntéshozók, építészek hejzetbehozása, akik NGK mentesek. Akik kisebbrendűségi érzés nélkül, a múlttal békében, megfelelő műveltséggel tudják belakni örökségünk.

burial-ceiling2.jpgHasznos tanácsok

Szeressük és örüljünk a napsütésnek, a friss levegőnek, az esőnek, a virágoknak, a fáknak, a madarak énekének. Leszünk még eleget a föld alatt!

 

Címkék:Budapest NGK 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://batthy.blog.hu/api/trackback/id/tr905871053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikszer 2014.03.20. 14:59:24

"NGK a rendszerváltás utáni első és eddigi legbrutálisabb pusztításáról kapta a nevét."

Azért a pláza-eső sem volt semmi a rendszerváltás után.

A nép fia 2014.03.20. 18:33:25

A következetesen helytelen írás csak árt a poszt amúgy érdekes témájának és megjelenésének. Kár. De majd kinövi a posztoló. :) Remélhetőleg.
süti beállítások módosítása