Artúrs 2014.04.09. 17:11

Bazári

Kezünkbe került az új Várkert Bazárt népszerűsítő kiadvány. Nyilatkoznak benne politikusok és a 3 vezető építész is 1-1 oldalban. Elmentünk tehát még egyszer a hejszínre, a Várbazár lépcsőin elolvasni az újságot.

Eredetileg azt gondoltuk, hogy amint a Kossuth térről, erről sem írunk, amíg el nem készült. Mert hiába hozták előre a parádékat, a Kossuth tér a monumentális szobrok, a működő gödör nélkül részletesebb elemzésre alkalmatlan. Ugyanígy a Várbazár is a kertekkel és a pincetermekkel lesz teljes.  Amiért meggondoltuk magunkat azok az újságban olvasottak voltak.

Ott kezdenénk, hogy nagyon jó döntés volt az Ybl-féle mű teljes újraépítése. (Hol van már a múltszázadi militáns modernista műemlékvédelem...) A sokszínű társművészeteket felvonultató építmények egyrészről egy, a múltat ismerő, azzal még barátságban lévő elit kultúráját mutatják be, másrészről azt, hogy vannak még mesterségüket értő emberek és fellelhető az elveszettnek vélt technológiai tudás. A kiráji kertek hejreállítása, szintén egy bátor és nagyszerű döntés. A 18. századtól fejlődő parkrendszert 1945 után ideológiai alapon verték szét. (Például az egykori angolkert hején Rákosiék modern közparkot hoztak létre.)

Természetesen a "kiráji vár kapuja" funkcióhoz a mai korhoz méltó, kényelmes közlekedő (mozgólépcső, lift,...) dukált. Jó példáért nem is kellett volna túl messzire menni, kb 500 métert a Lánchídig. Ott már működik egy szép és jó, kedvelt mechanika, amej a Várba visz és élmény vele az utazás. Ehejett elkészült egy kortársnak nevezett, barakokra emlékeztető, rozsdás csőben futó mozgólépcső és különböző rozsdás doboz kijárók. Építészeti teljesítmény hejett maradt nekünk az ideológia.

varbazar_1.jpgSisi kortárs léptei nyomán

Hogyan került ez a megoldás a kiráji vár alatti, újjáépülő kiráji kertbe, arról halljuk a tervezőket:

Pottyondy Péter: „... a mozgólépcsőhöz hasonló kortárs elemek máshol is megjelennek. ... (A corten acélt) ahogy éri a pára, az eső, létrejön a természetes felület, ami rusztikus hatást fog kelteni.”  Micsodát? Rusztikusat (paraszti, falusias) a kiráji kertbe? Egyébként, ha már jellemezni akarnánk, a rozsdás lemez ijen használata industrial design, ami persze ugyanúgy nem illik oda.

Potzner Ferenc: „A Várkert Bazár több modern egységgel is kiegészül: liftekkel, lifttornyokkal, mozgólépcsővel, többfunkciós rendezvényteremmel. Ezeknél kortárs építészeti formanyelv nyilvánul meg, igazodva az autentikus elemekhez.”  Mihez igazodva??? Ez csak a modernizmushoz igazodás, nem az autentikushoz.

varbazar_2.jpgA lift kortárs heje a panorámaterasz közepén

Ami érdekes az újságban és ami miatt írunk - ezen a gondolati katyvaszon túl - az az, hogy az új részek jellemzésére 5-ször fordul elő a kortárs szó és csak 2-szer a modern.

A modern, mint jelző évszázadok óta használatban volt, Ybl Miklós munkáira is használták. Aztán a múlt század 20-as, 30-as éveiben az építéstechnológia iparosodása találkozott a baloldali utópiákkal, kisajátították a modern szót (gittegyletekkel, kartákkal, kiáltványokkal) és létrejött a modern stílus. Több mint szimbolikus, hogy a modern építészet két legnagyobbja, Le Corbusier és Gropius 1931-ben, az akkor már 15. éve tomboló kommunista terror idején, azzal szimpatizálván, részt vett a Sztalin József által kiírt Szovjetek Palotájának pájázatán, amejnek megalomán épületét, a lerombolt Szent Megváltó székesegyház hején kívánták felépíteni. A század végére a marxista, kommunista ideológia bukásával a modernizmus elvesztette hegemón hejzetét, vonzását, (manierista lecsengés után) az ezredfordulóra egyenesen ciki lett.

Megszületett viszont egy új fogalom az útkereső kisérletezésekre: kortárs. Nincs mögöttes ideológia, pusztán időhatározó.

Ha a két fogalom mögé nézünk, láthatjuk, hogy gyakorlatilag tükörfordításról van szó (modernus lat. újszerű, haladó, korszerű, korunkbeli), így kiválóan alkalmas a modern paradigmáihoz ragaszkodóknak egy laza köpönyegfordításra és máris megvan az új (mozgalom, stílus) furkósbot. Megmaradhatnak tehát a modern manírjai, formalizmusa a korszerűség lenyomatainak, a '80 éve kortárs' nyersbeton felületekre pedig továbbra is újdonságként csodálkozhatunk rá.

Tehát, azt javasoljuk, ha ojan társaságba kerülünk, amejben ojanok is vannak, akik a lemaradás frusztrációjától szenvednek, különösen figyeljünk, mert lépésváltás van, ne modernet mondjunk, inkább használjuk a kortárs szót.

kortárs kifejezés egyelőre, bizonyos körökön kívül, még nem minőséget jelöl, nem stílust, nem mozgalmat. És legfőképpen a kortárs nem a szalonképesebb szinonímája a modernnek, hanem pusztán egy időhatározó szó, amivel éppen a modernitás zsákutcájából kikászálódó kor alkotásait jelöljük.

ketkortars.jpgKét kortárs alkotás (lift-torony és a Mária anya szobor)

Az újságot zsebre rakva, a rozsdás tető alatt, „mozgólépcsővel Sisi léptei nyomán” feljutva a várba, a rekonstrukcióra váró kiráji várpalota előtti térről visszanéztünk a Várbazárra és önkéntelenül is Presser nótáját kezdtük el Sisivel együtt dúdolni:

„Rozsdás szög van a szívemben
És a kalapács ott van a kezedben,

Az egyik szemem lila, pedig mindig barna volt,
A karom és a vállam csupa-csupa folt,

Kösz szépen... ez nem is olyan jó!
Ó, ez nem is olyan jó!

Rozsdás szög van a szívemben,
És a kalapács ott van a kezedben,
Miközben tudom, a szíved jó, és nagyon is szeretsz,
Csak nincs elég eszközöd, hogy szépen kifejezd.

Kösz szépen... ez nem is olyan jó!
Ó, ez nem is olyan jó!

Én nem tudom, mi van a kis fejedben,
De nem ütnék többet a helyedben.
Rozsdás szög van a szívemben,
Rozsdás szög van a szívemben.”

 

-----------

 

Várkert Bazár

Átadás
2014. április 3. (I. ütem)

Vezető építész
Potzner Ferenc és Pottyondy Péter (KÖZTI Zrt.)

Belsőépítész
Dévényi Tamás

Felelős kormánybiztos
dr. Zumbok Ferenc, L. Simon László

 

Címkék:Várkert Bazár Budavár Dévényi Tamás Potzner Ferenc Pottyondy Péter Modern építészet Kortárs építészet 9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://batthy.blog.hu/api/trackback/id/tr396000704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karabélyos Péter 2014.04.09. 18:21:42

talán a többi részével majd hejre lehet hozni...

üdv: karabéjos

Karabélyos Péter 2014.04.09. 18:23:21

amúgy a lift-torony, ha mondjuk tükörborítást kapott volna (ha már nem sikerült jobbal elrejteni), akkor lentről pont olyan színe lenne, mint az égnek. vagyis, hogy az ég lenne. alig látszana.

lüke 2014.04.10. 07:07:20

hejesbítés- s nem sajtóhuba-
-BP legszebb tere a Szabadság tér s nem a Kossuth t.
már a szimbolika miatt is ,amit már nem tudunk(nak) ,akkori pestiesen Neugebäude
hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Aj%C3%A9p%C3%BClet
ezért került oda a szovjet emlékmü, s mostanság még mások is,
remélhetöleg a sok szimbolikával operáló újraválasztott hatalmasságok is okulnak ebböl

Pinkaqua Aquapink 2014.04.10. 21:01:23

Eddig csak reméltem, hogy az teraszos üvegkalitka ideiglenes. Mostmár tudom, h nem... Nagy hiba volt ezeket a "kortárs" nüanszokat beékelni.

Pinkaqua Aquapink 2014.04.10. 21:02:36

Szerintem a kortárs helyett használhatjuk az ocsmányt is. Csak dühös leszek ettől.....

az_okoskata 2014.04.11. 10:29:17

Érdekes kis szösszenet... kedvesek a lesajnáló Ly-k... Nos a helyzet az, hogy a kortárs tud szép és jó is lenni a régivel, az más tészta, hogy az átlagember minden esetben rondának látja, ha egy díszes épületen megjelenik valami letisztult.... DE itt most nekem is az a véleményem, hogy a mozgólépcső fedése borzasztó, pedig alapvetően a cortent és minden mai anyagot imádok... de itt... hát egyszerűen nekem is elállt a szavam amikor megláttam... a lifttel nekem alapvetően nincs semmi bajom.... az üvegkalitkázásra meg csak annyit tudok mondani, hogy tessen más megoldást javasolni a kedves kommentelő, ha annyira ért hozzá. A 21. században nem fogunk már báboskorlátos kis puttós házikót építeni... és ezt csak azért mondom, mert a pl a szecesszió sem használt barokk elemeket...

mikszer 2014.04.11. 12:17:18

@az_okoskata: Szerintem a cikk írója szerint, a kortárs nem feltétlenül rossz, de nem is feltétlenül jó, ha jól értem.

Önnel ellentétben én úgy gondolom, hogy az átlagember ugyanúgy meglátja a kortársban a kvalitást, ahogy a szecesszióban és a barokkban is, anélkül, hogy beazonosítaná a stílusokat. "A szépség nem minden, de jó nézni".
No ezeket az új tákolmányokat nem jó nézni, ráadásul akadályozzák is, hogy a királyi várból jó legyen kinézni. Most megpróbálják a kortárs szót ezek védelmére kisajátítani. Szvsz az emberek a csúnyát, a buta formalizmust, a provincializmust utasítják el. És szívfájdalom nélkül fogják pár év múlva lebontani, hiába ünnepeli ma egy szűk kör azokat. Lsd. ipari minisztérium a Széna téren.
Miért tesz valaki egy vasbudi formát a vár sarkára (először azt hittem, hogy a munkások ottfelejtették...), vagy miért fed le egy panorámás királyi (mozgó)lépcsőt vaslemezzel. Sisi királyné, aki a szépség talán első európai ikonja volt, vajon felment volna ezen a lépcsőn, vagy ezzel a lifttel?

Külön szépsége a dolognak, hogy a múlt építészeti zsákutcája épül tovább, a szavakban legalább is azzal szakító orbáni forradalom után is.

lüke 2014.04.26. 17:26:43

Megj,BEZÁRI jobb lenne cimnek

vezér01 2014.07.19. 15:04:35

Csak nekem nincs humorérzékem? Vagy nem is viccnek szántad az ly likvidálását?
süti beállítások módosítása